# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MARTYR – Feeding the Abscess
| 22.08.2010

DEATH’le VOIVOD’un aklı başında çocuğu.

Daha önceki yazılarda da bahsetmişliğim vardır, kötü yapıldı mı çok fena sonuçlar veren türlerden biri, muhakak ki teknik death metaldir. Ne yaptığını bilmeyen ve sadece iyi enstrüman hakimiyetini koz olarak kullanan adamların yaptığı şarkılar, çoğunlukla içeriksiz, birbirinden gereksiz sayısız notanın arka arkaya geldiği çöp şarkılar olarak müzik denen sonsuzluk içerisinde kendilerine yer bulurlar.

Kanada’nın death metal deryası Québec’ten çıkan sayısız grup arasından bir şekilde sıyrılan ve ufak da olsa sadık bir kitle yaratmayı başaran gruplardan biri elbette ki MARTYR. On beş yıl önce kurulan grup, şimdiye kadar dört albüm çıkarmış olsa da, bunların bence tartışmasız en iyisini, dört yıl önceki “Feeding the Abscess” ile vermişti.

MARTYR’le ilgili bilinmesi gereken ilk şey, grubun DEATH ekolünden geliyor olması. Her ne kadar şarkıların hiçbir anında bir DEATH çakmalığı görünmese de, genel hava, işe başlarkenki anlayış ve yaratılan ambiyans açısından DEATH’ten dersler çıkarılmış olduğu, Chuck’ın oluşturduğu kendine özgü tarza öykünüldüğü anlaşılıyor. Hemşehrileri VOIVOD’u da es geçmedikleri, kimi riflerdeki ufak nüanslardan anlaşılıyor. Özellikle harmonik akor yapısının kırıldığı anlar, bu tür cillobiyetlerin rastlandığı anlar olarak karşımıza çıkıyor.

MARTYR’in “Feeding the Abscess”te en iyi başardığı şey, müziğin beyin cerrahı havasındaki ince işçiliği ile buna kontrast oluşturan daha direkt anları çok iyi dengeleyerek, şarkıları matematik problemi sendromundan kurtarmış olması. Şarkılar sürekli değişen birbirinden yaratıcı riflerle bezeli olmalarına rağmen, ortada kendini gösterme amacı taşıyan adamlar olduğu fikrine kapılmıyorsunuz.

Zaten en güzeli de bu bence. Sadece teknik death metale gönül vermiş birkaç adamın, piyasaya çıkmayacak olsa bile, sadece kendi içlerindekini dökmek adına müzik yaptıklarını hissediyorsunuz; ki bu da ortaya bir saflık, bir samimiyet çıkarıyor.

Albümdeki müzisyenlerin enstrümanlarında ne denli etkin olduklarını söylememe gerek olmasa da, riske giriyorum ve söylüyorum: Albümdeki müzisyenler enstrümanlarında çok etkinler. Bunların başında şu eleman geliyor demek istemesem de, sıkıntıya giriyor ve diyorum: Bunların başında davulcu Patrice Hamelin geliyor. Hamelin’i QUO VADIS’le ülkemize gelmiş olmasından ve sahnede taktığı şapkasından tanıyor olabilirsiniz. Tanımak derken, “Bu bizim Patris değil mi lan? Şşş Patris naber olm” gibi değil de, “Evet evet hatırlıyorum sahnedeydi ve şapka takıyordu” gibisinden bir tanımadan söz ediyorum. Daha fazla bir tanışıklığı olanınız olduğunu sanmam ama varsa da saygı duymayı ihmâl etmem.

Uzatmadan, Patrice Hamelin albümde muazzam bir iş çıkartıyor. Çalmasını bırak, alışık olmayan kulaklar için dinlemesi bile zahmetli bu müziğe nasıl güzel ve umulmadık partisyonlar yazmış belli değil. Çok üst seviyede bir ritim takibi olan bu arkadaşımız, yine Québec sahnesini yakından takip edenlerin aşina olduğu Mongrain soyadlı kardeşler tarafından da hayvansal düzeyde destekleniyor. Kim bu Mongrain kardeşler, tabii ki MARTYR’i kuran ve Kanada’nın çok önemli -hatta en önemli- gruplarından bazılarında çalan isimler. Misal GORGUTS, VOIVOD, KATAKLYSM, QUO VADIS, CRYPTOPSY, vesaire.

Şarkılara bakınca klasik giriş-mısra-köprü-nakarat formülünü o kadar da zorlamasalar da, bir şekilde aralara sokulan ikircikli fikirlerle şarkılar hep bambaşka kimliklere sahip oluyorlar.

Tüm bu sebeplerden dolayı teknik death metal sevip de “Feeding the Abscess”ten bir şekilde zevk almayan birileri olacağını sanmıyorum. Farklı ve nispeten soğuk ve mekanik atmosferi yüzünden içine girmekte zorlanabilirsiniz, ancak albümü kendinizi vererek dinlerseniz, türün gereklerini kendine özgü bir şekilde yapan MARTYR’in bu son ve en iyi işine gerektirdiği değeri vereceksiniz diye düşünüyorum.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.39/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2006
Şirket
Galy Records
Kadro
Daniel Mongrain: Vokal, gitar
Martin Carbonneau: Gitar
François Mongrain: Bas
Patrice Hamelin: Davul
Şarkılar
1. Perpetual Healing (Infinite Pain)
2. Lost in Sanity
3. Feast of Vermin
4. Interlude - Desolate Ruins (Instrumental)
5. Havoc
6. Nameless, Faceless, Neverborn
7. Silent Science
8. Felony
9. Part I : Echoes of the Unseen
10. Part II : Romancing Ghouls
11. Part III : Stasis Field (Instrumental)
12. Part IV : Shellshocked
13. Brain Scan (VOIVOD cover'ı)
  Yorum alanı

“MARTYR – Feeding the Abscess” yazısına 6 yorum var

  1. zafer says:

    Bu yukardaki videolarda çalan davulcu aynı zamanda şu anki quo vadis davulcusu. son istanbul konserinde bart’la kendisi hakkında konuşmuştuk baya bi. hem martyr hem quo idare etmek zor geliyo kendisine demişti. “lan imkansız gibi şeyin zor gelmesi?” diye düşünmüştüm. evet.

  2. baldur says:

    death soundunun duyulabileceği, death’ten en fazla etkilenen, death ögelerini müziğinde harmanlayan gruplar arasında en iyilerinden biridir martyr. belki de en iyisi. kesinlikle kulak verilmeli bu albüme.

  3. Exorsexist says:

    iyi başlayıp zorlanarak bitirmişler gibi geliyor bu albüm bana. değişik, alışması zaman alıyo gerçekten.

  4. b says:

    bir grubun ya da bir sanatçının menşeinde “kanada” yazıyorsa orada durup iki kez düşüneceksin. mükemmel bir grup.

  5. GiantZillerIndo says:

    grubun en iyi kaydının warp zone olduğunu düşünsem de, çok güzel bir albüm cidden.

  6. Erman says:

    2010 yazısı da olsa şuraya bir iki kelime koyayım dedim.

    Prog/teknik death sever olarak ne hikmetse 2 sene önce rastladım abilere. Favorilerimden biri oldu. Öyle tutuldum sana ey güzel.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.