# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ENSIFERUM – Iron
| 14.07.2010

Folkçunun başucu albümü.

Ufkuna bakınca deniz görmediğim, sabah martı değil saksağan sesiyle uyandığım şehirde ilk senemdi… Her mekana, her manzaraya bir albüm atfetme huyumun had safhada olduğu dönemimdeydim. Bir Ulver vardı, müziğinde en sevdiğim, adını koymakta o zamanlarda bir hayli zorlandığım ayrıntının peşindeydim. Last.fm denilen güzel şey derman oldu derdime. “Ooo imaja da bak, hele o parça isimleri, vay anam!”.

Ensiferum bir dönem sadece iki albümüyle bile folk metal denince akla ilk gelen birkaç grubun arasında olma mertebesine ulaşmış bir grup. Bugün bunu hâlâ muhafaza ediyor, ancak heyecanla sayılan albümleri ne yazık ki sadece ilk iki albümleri “Ensiferum” ve “Iron”. İnternette çeşitli mecralarda birbirinden pek üstün bulunmayan ve bu haliyle de başyapıt kabul edilen eserlerden “Iron”, cana can katan ezgileri ve kusursuza yakın müzisyenlikle folkseverlerin göz bebeği.

Sürükleyicilik ve uzun ömürlülük konusunda iki albümü ayırt etmekte zorlanıyorum. “Iron”, türün işlediği kavramlara ilişkin her türlü hissi sonuna kadar veren, her bir enstrümanın abartıya kaçmadan kendini vurguladığı bir albüm. Bu albüm sonrasında grupla yollarını ayırmış olan Jari Mäenpää’nın power metal üslubuna yaklaşan türden vokali, clean-brutal geçişleri albümün bütünlüğüne büyük katkıda bulunuyor. Bu tür grupların henüz formüllere sarılmadığı bir dönemde, türün atası olan grupların yanında hakkı teslim edilmesi gereken bir orijinallik ve duygu tufanı vücuda geliyor.

Gitarlar hızlı parçalarda temel yapısıyla 80’lere selam ederken, davul ve pek de baskın olmayan bas daha ağır parçalarda kendilerini daha çok hissettiriyor. Üç dakikadan uzun süresi olmasına rağmen intro özelliği taşıyan Ferrum Aeternum, bugün bile nazarımda bir folk metal albümünde olabilecek en iyi açılış parçası. Parçaların, bütünlüğe olumsuz etkisi olmayan bir kendine özgülük çerçevesinde olması bu albüme dair en çekici husus. Albümü sadece iki üç defa dinlemiş birisine “haydi içip içip Lost in Despair’in melodisini söyleyelim” deseniz şaşmadan eşlik eder.

Yerel enstrüman dendi mi irrite olan bünyelerin yaklaşmaktan çekinmediği/çekinmemesi gereken albümde dönemin/türün gelişim süreciyle de bağlantılı olarak bu öğe odağa alınmamış. Evet albüm folk melodileri üzerine yapılandırılmış durumda, lakin epiklik denen şey bu enstrümanlardan çok haşin hızlara ulaşan gitarlar, yer yer şaha kalkan davullar, hafif detone korolar (ve bunların arasında kalabalığın ortasında birasını kaldırıp “hey” diye bağıran kırmızı burunlu Finler) ile sağlanmış.

Ensiferum denince akla gelen tartışma konularından birine değinmeden olmaz. Her ne kadar grup elemanlarının ayrılmasının, yeninin eskiyi aratmasının falan çok abartılmaması gereken mevzular olduğunu düşünsem de, Jari Mäenpää’nın gidişi ile grubun cazibesinde kayda değer bir azalma vuku buldu. Petri Lindroos’un varlığı ise gruba yeni bir kitle kazandırdı. Ancak “Iron” sonrasında dinleyiciyi oyalayan EPler, gelinen noktanın tadını çıkarma tavırları vb. işin tadını kaçırdı. Bekleme süreci fenalık getiren Wintersun albümüyle biriken enerjimizi atmayı umuyoruz.

Kılıç, kalkan, orman hala güzel… Şimdi gece vakti rüzgarın yardımıyla o küçük ormana ulaşan melodiler taşmıyor penceremden, ama yine sabah yaklaşıyor, milattan sonra 2010 yılındayız ve yine Ensiferum dinliyorum. Bir şekilde şimdiye dek dinlemediyseniz, buna artık bir son verin. Dünya folk metalci olsun demiyorum ama hanenizde yankılanmalı bu eşsiz müzik.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.69/10, Toplam oy: 86)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2004
Şirket
Spinefarm
Kadro
Jari Mäenpää: Gitar, vokal
Markus Toivonen: Gitar
Meiju Enho: Klavye
Jukka-Pekka Miettinen: Bas
Oliver Fokin: Davul & Perküsyon

Konuk müzisyenler:
Kaisa Saari: Kadın vokal
Vesa Vigman: Buzuki, mandolin, saz, santur
Eveliina Kontio: Kantele
Şarkılar
01. Ferrum Aeternum
02. Iron
03. Sword Chant
04. Mourning Heart (Interlude)
05. Tale Of Revenge
06. Lost In Despair
07. Slayer Of Light
08. Into Battle
09. Lai Lai Hei
10. Tears
  Yorum alanı

“ENSIFERUM – Iron” yazısına 14 yorum var

  1. into battle bu türde duyduğum belki en güzel şeydir.

    Ahmet Saraçoğlu

    @followthecolors, sitedeki 10.000. mesajı attın. artık bi dönüm noktası olsun bu mesaj sitede. hiçbi şey eskisi gibi olmasın.

    followthecolors

    @Ahmet Saraçoğlu, bu mesajımın tüm siteye sevgi ve barış getirmesini umuyorum. sitede güller açsın , çiçekler dikelim, sonra o çiçekleri koparıp evdeki su bardağında büyütmeye çalışalım, birbirimize birbirimizi sevd.. öyle yani

  2. heat says:

    dünya folk metalci olsun:)

  3. özgür says:

    şu folk metalde gerçekten haz alacak hiçbir şey bulamıyorum yahu.
    tamam adam akıllı da dinlemiş sayılmam albümleri ama böyle bi kaç şarkı dinliyorum kritiklerde, en iyi albüm, çok süper albüm vs deniliyor. dinliyourm “ee” diyorum. olm bayıyor yahu.

    tamam korpiklaani de ben de dans ettim unirock’ta, o ayrı.

    darth sidious

    @özgür, zevk-renk meselesi işte. çok süper albümler var falan denilmesine rağmen ben de grindcore u pek sevmiyorum mesela. oluyo yani eheh :)

  4. duraganyolcu says:

    Ferrum Aeternum, türünde gelmiş geçmiş en iyi açılış parçası olabilir.

  5. gorcun says:

    Heyt be folk metal’in gözünü seveyim. İçip Lost in Despair’in melodisini söylemek ne güzel bir fantezidir. Süpersiniz… Söylenecek şey çok ama açın Ensiferum dinleyin….

  6. Dnz says:

    Tears, Ferrum Aeternum az dinleyen daha çok dinlesin. Albümü baştan dinleyin hatta, dur dinliyim.

  7. inflameswetrust says:

    zamanında deli gibi dinlediğim albüm, içinde çok güzel şarkılar barındırır.

  8. Samuel L. Jackson says:

    Bunların Black Metal ile bir bağlantısı var mı??? Bazı kaynaklar Folk Metal’i sözde Viking Metal ile ilişkilendiriyor… Ben Viking Metalin varlığına inanmıyorum.. Lakin aynı kaynaklar Viking Metal’i Black Metalin alt kolu olarak gösteriyor…

    Melodileri gerçekten dehşet, ama ben Black Metal konusunda hassasım… O tür saçmalıklarla işim olmaz.. Zaten kendilerine gereken cevap ‘Black’ Metal ile veriliyorda..

    Osman

    @Samuel L. Jackson, Viking Metal var, ama Black’in alt kolu olduğunu sanmıyorum, daha çok folk metal sanki. İlk Bathory yaptı diye black metal demeye gerek yok kanımca, ama çoğu zaman black metalimimsi yapılır, olmadan da gayet yapılabilir. Ensiferum Black metal etkilenimi olmadan viking metal yapıyor. Viking Metal nedir o? Ya böyle epic Nordic melodiler, flütler, klavyeler, hymler, heyler hoylar, korodur odur budur falan olunca viking metal oluyor. Viking metalin tam bir açıklaması yok aslında, ama iki Moonsorrow, iki Falkenbach, bi de Bathory’nin Hammerhearth’ını dinlersen neler döndüğünü aşağı yukarı anlarsın.

    Samuel L. Jackson

    @Osman, Bir grubu dinlemeye başlamadan önce iyice araştırırım… hatta şarkı sözlerine bile bakarım…

    Bahsettiğin 3 grunun içersinden Moonsorrow dışındakilere Metallum’dan daha önceleri bakmışım zaten.. Ötekine de şimdi baktım… Kısacası Liriksel temasında ”Satanizm, Paganizm, Putperestlik, Anti-religion.. vb.” gibi argümanlar kullanan hiçbir grubu ben şahsen dinlemiyorum… İstedikleri kadar riffleri, icrası sağlam olsun işim olmaz..

    Viking Metal, Folk Metal, Black Metal bağlantısının oluşmasında AllMusic sitesinin etkisi var… Lakin sitenin çoğu albüm, grup tanıtımının yanlış olduğunu biraz sörf yapınca kendim de bizzar şahit oldum… Before the Dawn’ın son albümü Rise of the Phoenix’e Heavy Metal diyen bir site…

    New York Üniversitesi hocalarınca hazırlanan Encycloapedia of Heavy Metal Music adlı çalışmanın bibliyografya kısmında da Encycloapedia of Metallum sitesi kaynak site olarak gösterilmiş… Bu bakımdan güvendiğim bir site… Hatta tek site… Ve orada da Black Metal ile ilişkilendirilen hiçbir grubun Black Metal olarak lanse edildiğini görmedim..
    Opeth dahil…

    Osman

    @Samuel L. Jackson, arkadaşım dinlesen bişey mi değişçek, en azında janr hakkında bir fikre sahip olursun. AllMusice zaten siktiret :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.