# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HEAVEN SHALL BURN – Iconoclast
| 29.06.2010

Bol bol tepindirmelik malzeme geldi.

Avrupa ve özellikle Almanya’da en çok bilinen gruplardan biriyle karşı karşıyayız. Heaven Shall Burn, Caliban’la birlikte Avrupa’da metalcore’un yayılmasında önemi sorgulanamaz bir grup. 90′lı yılların ortalarından bu yana bu iki grubun da kat etmiş olduğu geniş bir yol var.

Grup bu ismi Marduk’un “Heaven Shall Burn… When We Are Gathered” albümünden etkilenerek aldığını belirtiyor. Bu ismi alırken düşündükleri şey ise insanların kafalarında sahte bir cennet yarattığı, gerçeği göremedikleri, gerçeğe ulaşmaları için de kafalarındaki bu sahte cenneti yok etmeleri gerektiği imiş.

Heaven Shall Burn’ü türünden ayıran çeşitli özellikler mevcut. Bunların en başında geleni sertlikten hiç taviz vermemeleri. Örneğin bu albümün introsuna bakın, resmen “büyük bir şeyler geliyor” diye düşünmenizi sağlayacak cinsten, fırtına öncesi sessizlik kıvamında, dinleyeni doğrudan kendine çekebilecek ve sonrasını merak etmesini sağlayacak yapıda. Ki bu “büyük bir şeyler geliyor” havası da zaten gaz ötesi Endzeit’la kesinlikle boş çıkmıyor. Emin olun ki bu şarkı için birçok kişinin yakıştırması “dinleyip de gaza gelmeyeni dövmekten beter ederiz” şeklinde. Yani grubun şarkılarında durmak bilmeyen bir gaz ve yıkıma yönelme var. O yoldan hiç sapılmıyor. Ama çok da başarılı.

Grubun ilginç yönlerinden biri ise black metal dinleyicilerine de hitap edebilecek bir müzik yapmaları. Barındırdığı kaos ortamı ve dur durak bilmeyen davulları, ve özellikle modern bir black metal grubunda sırıtmayacak vokali ile black metal dinleyicilerinin ilgisini çekecek olduğunu düşünüyorum. Vokal için ayrı bir parantez açayım, evet albüm kaydında fazla kanal kullanıyor olabilir ve hatta genel olarak grubun bu kadar çok kanal kullandığına göre canlı performanslarının düşük olacağını düşünenler olabilir. Şüphesiz ki böyle düşünenler hayvan gibi bir hata yapmaktadırlar ve derhal bu tarz düşünceleri cinleri kovarcasına kovmalıdırlar.

Albümdeki gitarlar için mırın kırın edenlere de rastlamak mümkün. Böyle bir albüm için gitar kaydını iyi bulmayanlara kocaman bir “OHA”dan başka bir yanıt veremiyorum. Gitar yönündeki şikayetler genel olarak palm mute’ların sesinin çok iyi gelmediği ve aslında adamların doğru düzgün palm mute yapamadığı yönünde. Bana kalırsa metalcore’da boku çıkarılmış ve göze göze sokulan palm mute’ları o tank gibi tonla biraz biraz boğmak şık bir hareket olmuş. Albümün havasına cuk oturuyor.

Grubun eleştirildiği yanlarından birisi de rif eksikliği. Ancak grup çok fazla rif değil de davul ve moda sokmaya odaklı olduğu için, ayrıca zaman zaman hiç de fena olmayan rifler taşıyan bölümlere sahip olduğu için önemsenecek bir mevzu değil. Yani Sumeriancore hayvanlığı ve yaratıcılığını beklemeyin, çok daha farklı bir modu var albümün.

Konser görüntülerini izleyenler Heaven Shall Burn’ün zaten tam bir “konser grubu” olduğunu rahatlıkla anlar. Özellikle Wacken’daki görüntülere bakarsak bu kadar çok seyirciyi bu kadar yüksek oranda gaza getirmelerindeki başarı göz ardı edilemez.

“Iconoclast”ta politik göndermelerde bulunan şarkı sözleri yazma alışkanlığı da devam ediyor. Bu durumun grubun popülerleşmesinde rolü olduğunu düşünüyorum, çünkü grup hem sözlerindeki verdiği mesaj ve vurguları müziğiyle çok başarılı bir biçimde birleştiriyor ve bu da doğrudan dikkatleri çekmesini sağlıyor.

“Iconoclast”, Heaven Shall Burn’ün “Deaf To Our Prayers” albümünde açtığı “Antigone”da geliştirdiği tarzının oturmuş hali ve hem benim, hem birçok kişi için grubun şu ana kadar yaptığı en iyi çalışma. Ancak bence grup istese bunun çok daha üstüne çıkabilir. Başlamasına sayılı günler kalan Unirock festivalimizde gruba önyargıyla yaklaşıp izlemeyecek olan arkadaşlara şimdiden geçmiş olsun diyorum. Ve son olarak;

“WE ARE THE FINAL RESIIIIISTEEEEEEENCEEEE!”

duraganyolcu

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.98/10, Toplam oy: 129)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Century Media
Kadro
Marcus Bischoff: Vokal
Maik Weichert: Gitar
Eric Bischoff: Bas
Alexander Dietz: Gitar
Matthias Voigt: Davul
Şarkılar
01. Awoken (intro)
02. Endzeit
03. Like A Thousand Suns
04. Murderers Of All Murderers
05. Forlorn Skies
06. A Dying Ember
07. Joel
08. Quest For Resistance
09. Black Tears (EDGE OF SANITY cover'ı)
10. The Bombs Of My Saviours
11. Against All Lies
12. The Disease
13. Equinox (outro)
14. Atonement
15. Enhancement 'Iconoclast Synopsis'
  Yorum alanı

“HEAVEN SHALL BURN – Iconoclast” yazısına 13 yorum var

  1. Rauf says:

    Ellerine sağlık güzel yazı olmuş. Fakat Deaf to Our Prayers kritiğini yazaydın daha mutlu olurdum :D

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Şu konser videosuna herkes çalışsın da konserde “we are the final” kısmında ölüm sessizliği olmasın.

    bi de adamlar yılların black tears’ını nasıl meşhur etti arkadaş.

    önder

    @Ahmet Saraçoğlu,

    sonuna kadar katılıyorum, wff live videosunu defalarca izleme sebebim daha iyisini yapabiliriz eminim.

  3. anonim says:

    oha EoS coverlamışlar duygulandım resmen

    imza: dünyadan haberi olmayan paslanmış metal(ci).

  4. Ugur says:

    Deaf to Our Prayers albümüyle birlikte bildiğin melodik death metal yapmaya başladı adamlar.Hatta Edge of Sanity cover’ı da “bakın biz daha sertiz metalcore falan geçti artık” mesajı bence.

    Unirock’ta izleyecek arkadaşlara imreniyorum.Benim yerime de tepinin :)

  5. heat says:

    “gazmışcasına” bi grup.

  6. Ahmet Saraçoğlu says:

    @duraganyolcu, albümün notuna bakıp üzülme, bugün sonisphere yazısının link’ini sözlüğe koydum da, birkaç bin kişi girmiş siteye, onlar eğlenmişler. :)

  7. Ahmet Saraçoğlu says:

    üstteki mesaj ek olarak, sonisphere link’inin sözlüğe konmasının ardından insanların siteyi ilk kez görüp neymiş diye bakarken bu albüme tıklamaları ve grubun adını bile bilmeden sadece “aa oylanabiliyormuş” diye albüme 1 vermeleri bence garip bir psikolojik deney oldu. 2.000 kişi girmiş dün siteye ve yaklaşık 50 kişi, hiç dinlemedikleri bir şeye 1 vermiş girip.

    Albüm notlarının yüksek-düşük olması hakkaten önemli değil de, neden böyle bir zarar verme, yok etmeye çalışma dürtümüz var çok merak ediyorum gerçekten.

    Aynı kitlenin yine komik olsun diye anketteki Süheyl/Behzat Uygur kardeşleri bir anda 60 oy birden arttırması da cabası. :)

    Neyse, o 2.000′in içinden de aklı başında birkaç kişi çıkar en azından siteyi işine yarar şekilde kullanacak.

    like fire

    @Ahmet Saraçoğlu, inci sözlüğün işi olabilir :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @like fire, sanmam. bi şey yapmak isteselerdi bu kadar ufak şeylerle yetinmezdi. halimiz duman olurdu.

  8. darth sidious says:

    ya ben bu albümü zamanında dinleseymişim keşke, çok büyük hata etmişim. gerçi konserde de iyi kafa salladım ona saysınlar ahah. neyse artık gecenin 2 sine nasip oldu (gecenin 2 sinde de yapmadığım şey kalmadı mınaki). ayrıca kritiğin son cümlesine katılıyorum.

    WE ARE THE FINAL RESIIIISTEEEEEENCEEEEE!!!

  9. Rzeczom says:

    hayret. 10 seneden beri kimse nasıl yorum yapmamış. 2000′lerin en popüler metal albümlerinden ve gruplarından bir tanesi.

    bu albümle tanışmış ve epey sevmiştim kendilerini.

  10. Cryosleep says:

    ”Like a Thousand Suns”’da ki Carcass homage’ı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.