# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DIO – Holy Diver
| 06.06.2010

Tutku.

Sitenin açılışından bu yana tam bir yıl oldu bugün. Pasifagresif’in var olma sebebi olan bu müzik içerisinde, bir yıldır bir sürü şey oldu. Çok iyi albümler dinledik, çılgın konserlere gittik, güldük eğlendik, falan filan. Ancak bir olay vardı ki, diğer her şeyden daha fazla etkiledi metal dünyasını. Metal tarihinin en önemli insanlarından birini, DIO’yu kaybettik.

Bugünün şerefine, böyle özel bir albümü yazalım dedik. Bir anma, veyahut “Hey gidi DIO, sen ne muhterem adamdın” tarzı ağıtsal bir yazıdansa, onun bıraktığı güzellikleri kutlayan, kendi halinde ufak bir yazı olsun yeter.

BLACK SABBATH’la çıkardığı iki mükemmel albümün ardından gruptan ayrılan RONNIE JAMES DIO, bu ilk ürününü 1983′te yayınlamıştı. Her şeyden önce bir şeyi açıklığa kavuşturmak lazım. Sanat göreceli bir şey elbet; “en iyi”, “en üstün” olmak, matematiksel formüllerle sağlaması yapılabilecek, herkesin tek bir isimde uzalaşabileceği şeyler değil. Ancak şu bir gerçek ki, RONNIE JAMES DIO metal dünyasına gelmiş en önemli, en farklı, en etkileyici birkaç sesten biri. Birincisi mi bilmem, tümüyle öznel bir yorum; ama en iyi birkaç kişiden biri olduğu su götürmez bir gerçek.

Karşımıza hard rock ile heavy metalin nefis bir bileşimini çıkaran “Holy Diver”, içindeki tüm şarkıların güzel, büyük kısmının da klasik olmasıyla dikkat çeken, heavy metal tarihinde adı tepelerde anılan bir albüm.

Basta RAINBOW’dan arkadaşı Jimmy Bain, BLACK SABBATH’ın mükemmel davulcusu Vinnie Appice ve gitarda da o dönem pek bir olayı olmayan yirmi bir yaşındaki Vivian Campbell’i yanına alan DIO, bir kısmını tek başına, bir kısmını da grupcana yazdıkları şarkılarla bu klasik albümü yaratmıştı.

Şarkılara, albümün müzikal özelliklerine fazla girmek istemiyorum aslında. Onun yerine DIO’dan bahsedelim.

İddialı açıklamaların hastası değilimdir, ama şahsen DIO’yu metal tarihinin en tutkulu şarkı söyleyen insanı olarak görürüm. Ölene kadar tazeliğini ve gücünü yitirmeyen sesi, öylesine istekli, öylesine açtır ki, sizi o an dinlediğiniz şarkının içine mutlaka alır. Albümün en sevdiğim yeri olan Shame on the Night’ın ikinci yarısını bir dinleyin mesela. O kadar yaşayarak, o kadar inanarak söylüyor ki, rock’ın, metalin o hep övündüğümüz samimi tarafını tek başına özetliyor resmen.

Veya Don’t Talk to Strangers’a bakalım. Tıpkı Holy Diver gibi tümünden DIO’nun sorumlu olduğu bu şarkı, DIO’nun vokalleriyle sizi bir yolculuğa çıkarıyor adeta. Sakin başlayan, sonradan geren, ardından da DIO’nun o benzersiz gücünü hissettiren, enfes bir şarkı.

Kimi şarkıcılar vardır, bir çığlıklarıyla yeri yerinden oynatırlar, tek bir vurgularıyla dünyaları yaşatırlar; kimileri için de deriz ki sesi çok güçlü değil ama yorum gücü sayesinde kendini belli ediyor. DIO’yu eşsiz yapan şey, bir vokalisti iyi yapan her şeyi tek başına bünyesinde barındırması. Vokal gücünün yanı sıra, şarkılara tüm karakterlerini katan muazzam bir yorum gücü de var. Bunların üstüne bir de besteci kimliğini eklemesi, onu metal tarihinin sayılı müzisyenlerinden biri yapıyor.

Böyle içinde duygu barındırması gereken ve mizahi unsur sokulamayan yazılar yazmayı pek beceremeyen biri olarak, bu albüme not da vermeyeyim, zaten çok iyi bir albüm olduğunu “Holy Diver”ı dinleyen herkes biliyor. İsteyen istediği notu versin, DIO’nun sesi de kulaklarımızdan hiç gitmesin.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.83/10, Toplam oy: 225)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1983
Şirket
WB/Mercury Records
Kadro
Ronnie James Dio: Vokal, klavye
Vinny Appice: Davul
Jimmy Bain: Bas, klavye
Vivian Campbell: Gitar
Şarkılar
1. Stand Up and Shout
2. Holy Diver
3. Gypsy
4. Caught in the Middle
5. Don't Talk To Strangers
6. Straight Trough the Heart
7. Invisible
8. Rainbow in the Dark
9. Shame on the Night
  Yorum alanı

“DIO – Holy Diver” yazısına 14 yorum var

  1. heat says:

    muhteşem bir albüm. aynı gun içinde hem holy diver’ı hem de last in line’ı dinlemiştim. şimdi tekrar dinlerken duygulandırdı be. cayır cayır metal işte.

  2. masteroforion says:

    Vivian Campbell’ı Vivian Campbell yapan albümdür.

    Ahmet Saraçoğlu

    @masteroforion, Vivian Campbell hala bi şey demedi Dio’nun ölümüyle ilgili. Baya hırs yapmış adam.

    masteroforion

    @Ahmet Saraçoğlu, Vivian ekmek yediği kaba sıçma konusunda ustalaştığı için artık, şaşırmıyorum abi

  3. Keltik says:

    Metal Hammer kritiklerinde okuyup alinmasi gerektigine karar verdigim, Almanya’dan gelen bir akrabamin getirdigi plaktir Holy Diver. O zaman Metallica, Testament dinledigimden yeterince sert bulmamistim ancak Holy Diver muthis bir parcaydi…tum entrumanlari bu kadar net duyabildigim bir produksiyon gormemistim. Dio’nun sesi de felaketti (harika!). Ilk bakista cok sevimli gelmeyen elf tipli bu kucuk adama sonradan klasi ve durusuyla cok saygi duydum ve kozmik bilinc bana kiyak gecti ve adamla tokalastim olmeden. Heaven and Hell’i izleyemeyecek Sonispehere izleyicisine ise uzuluyorum. Ne yapip edip DVDsini alsinlar. Dio, muthis bir ses, muthis insan, klas adam!

  4. taake says:

    masteroforion
    09.06.2010

    @Ahmet Saraçoğlu, Vivian ekmek yediği kaba sıçma konusunda ustalaştığı için artık, şaşırmıyorum abi

    aynen katılıyorum
    bu vıven dallaması okudugum bir roportajinda dio ya bi ton laf etmis utanmadan: ne o oyle canavarlar dragonlar bilmemne bu adam hala cocuk hic buyumuyor seklinde yorumlar yapmis. benim tamamen gozumden dusmustu. ne oldu sonra? gitti piayasaya ayaga dusmus igrenclesmis def leppardin arkasinda ikinci gitarist tadinda konserlerde gidip caliyormus gibi yapti durdu. salak herif ! onun yuzunden dio da bir daha asla eski dio olamadi. kendisi ise zurnanin son deligi oldu hatta esegin gotu oldu. bak hatirladikca sinirleniyorum simdi
    ama dio herşeyiyle bi numara

  5. Beleg says:

    Blind Guardian’ın Don’t Talk to the Strangers coverı yapılmış en iyi (hz.)Dio coverıdır!

  6. judaspriest says:

    dio bence ozzyden bile daha iyi vokalist

    FIRAT TALE

    @judaspriest, heralde metal dunyasinda aksini iddia edecek bir kisi bile yoktur

  7. crowkiller says:

    sololar falan da baya iyiymiş

  8. Kaan says:

    Metal dünyasının başyapıtlarından biri bu albüm, TUTKU ile yapılmış. Tüm parçalar birbirinden güzel çok değerli bir albüm. Metal binasının temel taşlarından biri. DIO(SAV) neredeyse her gün hatırladığım rock-metal devlerinden biri.

  9. Akanker says:

    Don’t talk to strangers mükemmel bir şarkı

  10. Raddor says:

    İtiraf: Holy Diver’ı Killswitch Engage’in şarkısı zannediyordum. En sevdiğim parçalarıydı. Aylarca loop’a alıp çevirirken, bir yandan Mayıs’lar kimin olacak, bekliyordum.

    Galatasaray, umutlu olduğum Rijkaard’a rağmen başarısız bir sezon geçiriyordu. Çok iyi işler beklediğim Elano fos çıkmıştı. Şampiyonluk Fenerbahçe ve Bursaspor arasında olacaktı. Derken o heyecanlı akşamın sonunda Fenerliler kendi şampiyonluğunu timsah yürüyüşüyle kutlarken esas şampiyon Bursaspor ilk defa 4 büyükler dışında kupayı alan takım oldu.

    O ay Headbang dergisinde şöyle bir cümle gördüm: Fenerbahçeli Metalciler için kapkaranlık bir ay. Bir yandan son anda şampiyonluktan olurken öte yandan Ronnie James Dio’yu kaybettik.

    Dergideki yabancı gruplarla yapılan röportajlar da onun ölümüne ne kadar üzüldüklerini belirten grup elemanlarıyla doluydu. Helloween, Dio hakkında parça yazdığını dahi söylüyordu.

    Kimdi la bu Roni Ceyms Diğo! (O zaman bile Dio derdim. Senelerce dinleyip DAYO diyenler buna artık son verin!!1!) Birkaç yıldır tanıma aşamasında olduğum Metal alt türleri arasında en yabancı olduğum tarza ait olmalıydı: Heavy Metal.

    Bakayım dedim internete, neymiş bu Dio? Holy Diver diye parçası olduğunu gördüm: O olmasın? Aylardır Killswitch Engage’in diye dinlediğim şahane parça?? Gerçekte Dio’nun mu yoksa!!?? Bunun olma ihtimalinden acayip heyecanlandım ve çok istedim. Eğer orijinali Dio’ya aitse bu adamın neden büyük olduğu anlaşılacaktı. Oynata bastım!!!! Veeee…:

    Ooooooğğlum bu çok daha iyiymiş yaaa. O vokal, o sadelik. Kafana zıçam Howard Jones.

    O andan beri Dio’cuyum ve ne zaman biri Bursaspor’dan bahsetse aklıma Dio gelir.

    R.I.P (Rahmetliyi İyi Pilurduk)

    Raddor

    Bir detayı atlamışım.

    Bursaspor 2 – Beşiktaş 1
    (Fener’in şampiyonluğu Bursaspor’a kaptırdığı akşam)
    Tarih: 16 Mayıs 2010

    Ronnie James Dio
    Doğum tarihi: 10 Temmuz 1942
    Ölüm tarihi: 16 Mayıs 2010

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.