# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GENE HOGLAN – The Atomic Clock DVD
| 04.01.2010

Bir davul seti, iki baget, bir ahtapot.

Güzel dünyamızda okyanusların derinliklerinde yaşayan, balık, kalamar ve elma dilim patates ile beslenen (fast food kartelleri denizin dibine de şube açmış), biz fani insanların hiç göremediği (Ajda Pekkan’ın belki de gördüğü) dev katil ahtapotlar var mı bilmiyorum ama bunların karada yaşayan kuzenleri kesinlikle var ve ben aramızda dolaştıklarından son derece eminim. Teksaslı ekol davulcu Gene Hoglan’ın son (daha doğrusu ilk) DVD’sini izledikten sonra bende oluşan kanı bu.

Aslında daha düne kadar bu adamın çaldığı albümleri dinler, kulaktan çıkarabildiğim kadarıyla yetinip “şuradan üçüncü kol çıkıp hi-hat’e vursaaa, bu trampeti de merdivenlerden aşağı yuvarladığını düşünürseeek, hah tamam!” şeklinde yorumlarla olayı geçiştirirdim ve böyle açıklamalar bir şeyi gözüyle görmeden hayatta rahat etmeyen (zaman zaman başınıza belalar açabilen bir özellik) bana kesinlikle yetmezdi. O yüzden fazlasıyla geciken (2006-2007 gibi piyasaya çıkması planlanıyordu) şu DVD’yi izlemek benim için gerçek bir aydınlanma seansı oldu. Dark Angel, Death, Testament, Strapping Yound Lad, The Almighty Punchdrunk, Opeth, Dethklok, Mechanism ve son olarak Fear Factory’de baget sallayan Gene Hoglan’ı en iyi yaptığı işi yaparken izledikçe inanın beklediğimiz her yıla değdiğini düşüneceksiniz.

“The Atomic Clock”ı sipariş ettiğimde geçtiğimiz yılın son haftalarını yaşıyorduk. Kargonun Lisa (Hoglan, Gene’in kızkardeşi) tarafından postaya verildikten sonra İstanbul’a ulaşması 8 gün kadar sürdü. Diğer şehirlerde yaşıyorsanız da bu sürenin uzayacağını pek zannetmiyorum. Paketten DVD (imzalı) dışında yine Gene’in imzaladığı bir Pearl promosyon kartı da çıktı. Sunum oldukça basit, daha fazlasına da zaten gerek yok. Haliyle vakit kaybetmeden hemen açıp bu müzisyenlik (sadece davul demek yetersiz olur) dersini izlemeye başladım.

atomic_1

Bundan 5-6 yıl önce (yaban ellerinde kürek cezamı doldurduğum günler) Gene’le bir süre sohbet etme imkanım olmuş ve her şeyden önce ne kadar açık sözlü bir adam olduğu dikkatimi çekmişti. Aynı durumu bu DVD’de de görüyoruz. Gene davulda çaldığı birçok partisyonun, yaptığı birçok numaranın aslında diğer davulculardan aşırma olduğunu peşinen söylüyor (Bunu kendisine ünlü davulcu ve klinikçi Dom Famularo [dünyanın en neşeli insanı olması kuvvetle muhtemel] tavsiye etmiş). Bu da ne kadar rahat, kendisini çok da ciddiye almayan ve komplekssiz bir davulcuyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Birçok yerde bageti düşürdüğü yerleri silmeyip olduğu gibi bırakması da yine “bakın ben de insanım” tavrıyla açıklanabilir. Video boyunca takındığı genel tavır da aşağı yukarı aynı. Ne çok Aliye Rona’sal bir mürebbiye tadında, ne de olayı çok sulandırmış. Her şeyi yakın bir dostuna anlatırmış gibi anlatıyor. Ayarı çok güzel tutturmuş.

Gene buradaki şarkıların çoğunda bileklerinde ağırlıklar olduğu halde çalıyor. (Ağırlıklarla ilgili son derece yerinde tüyolar da veriyor ama hepsini burada anlatırsam DVD’yi almanızın bir anlamı kalmaz di mi?) Thrash, death, metalcore gibi uç türlerde bile davula dan dun girişmek zorunda olmadığınızı, yerinde kullanılırsa ghost note’ların, kasnak vuruşlarının ve diğer kimi şeylerin ne kadar etkili olabileceğini göstermiş.

Bu size biraz garip gelebilir ama Gene’in video boyunca üzerinde durduğu esas olay ne hız, ne teknik çalmak ne de blast beat’ler. Evet, abimiz bunlardan da (tabii ki) bahsediyor. Ama işte zurnanın zırt dediği yer. Dersi boyunca Gene en çok “ağız tadıyla çalmanın” önemine vurgu yapıyor ve kendisini etkileyen davulcuların (Aldridge, Powell, Peart, Castronovo, Emory vs) bu anlamda yolundan gittiğinin altını çiziyor. Böylece benim de favori ekstrem metal davulcum olmasının nedenini net bir şekilde ortaya koymuş oluyor.

Blastbeat sırasında bile trampetin neresinde gezineceğini çok iyi bilen, bunu yaparken bir de üstüne aksan katan (o hızda bunu yapmak için çok sağlam kontrol lazım) bir davul canavarıyla karşı karşıyayız. (Dev ahtapotlardan bahsederken şaka yapıyorum sanıyordunuz değil mi?)


Gelelim DVD’nin eksik yönlerine. Bir kere bence bir DVD için biraz kısa. Bonuslar hariç 85 dakika. Mechanism hariç diğer gruplardan çok fazla şarkı yok. Ben şahsen Dark Angel, Death, Testament zamanlarından 2-3 şarkı çaldığını da görmek isterdim. Bonus materyaller de daha fazla olabilirdi. Bunun dışında farklı kamera açıları seçemiyorsunuz. Stüdyo kısımları doğru saydıysam 4 kamerayla (biri hareketli) çekilmiş. Bazen sadece kick’leri gösteriyor ve siz o sırada ride’ı görmek istiyorsunuz ama bu mümkün değil.

Altyazı yok. İngilizceniz yeterli değilse bir arkadaşınızdan yardım almanız gerekebilir.

Bir de Gene’in sesli yorumlarını kapatamıyorsunuz. Gerçi bu çok da sorun olmayacaktır, Gene zaten muhabbetinden sıkılacağınız bir adam değil. Ama sadece müziği duymak isteyeceğiniz yerler de olabilir.

Peki 2010 başlarında (umarım) piyasada bulabileceğiniz bu DVD kimlere hitap ediyor? Bir kere Gene’in hayranıysanız kaçarı yok, zaten alacaksınız. Kariyerini 200 bpm’in üzeride şarkılar çalarak geçirmek isteyen davulcu arkadaşlar, sizlere söylüyorum. Sizin için bu DVD bir nimet. Ayrıca (ister klasik olsun ister death, hardcore, metalcore vb.) metal davulu çalanlardan crossover çalanlara, hard rock dinleyenden funk sevenlere kadar her tarzdaki davulcu bu videoda kendisini ilgilendiren bir şeyler bulacaktır. (Jilliane adlı popçu hatunun albümüne konuk olup çaldığı bayağı tatlı bir şarkının yanında, yakın arkadaşı Mr. Plow ve eski-Suicidal Tendencies gitaristi Rocky George’la yaptıkları country tarzında bir parçayı da videosuna eklemiş Gene.)

Bütün bunların dışında, davul çalmayıp başka bir enstrümana odaklandıysanız, fakat ileride stüdyo müzisyeni olmak gibi bir hedefiniz varsa, yazdığınız parçalarda davulların daha iyi tınlamasını istiyorsanız, bir davulcunun nasıl düşündüğünü öğrenmek, ona “aha bunu çalacaksın” diye verdiğiniz partisyonları gördüğü zaman “oo yeter ki sen iste güzelim, tabi çalarım, ameliyat parasını verip bana 2 kol daha taktırırsan neden olmasın” gibi cevaplarla karşılaşmak istemiyorsanız Big Gene size bunları da öğretecektir.

Sözün özü, eğitici bir metal DVD’sinden bekleyebileceğiniz her şey bu üründe mevcut. İmkanınız varsa mutlaka almanızı tavsiye ediyorum. Biraz kısa olsa da 30$lık fiyatını fazlasıyla hak eden bir DVD. Kendi türünde daha iyisi varsa beri gelsin.

atomic_2

Notu:

Ekstrem metal eğitim DVD’leri kategorisinde 10/10

Genel müzisyen DVD’leri kategorisinde 8/10

Ufuk ÇETİNKAYA

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.73/10, Toplam oy: 33)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010?
Şirket
Bağımsız
Kadro
Gene Hoglan: Ahtapot
Şarkılar
Bir davul seti ve iki bagetle yapılabilecek şeylerin büyük bir kısmı.
  Yorum alanı

“GENE HOGLAN – The Atomic Clock DVD” yazısına 9 yorum var

  1. comfortinBRUTALiTY says:

    7D9′da siparişini verdiğini söylemiş ancak böylesine tez yorumlarla vitrinlerde olacağını söylememiştin ufuk abi =) teşekkürü bir borç bilirim,gene’dir ne yapsa yeridir en nihayetinde.

  2. Sambalici says:

    hastasıyız (fırsatım olursa direk alıcam, ki davul bile çalmıyorum heh)

  3. Gerekli says:

    dvdyi bilmem de “iste davulum!” fotografi cok iyiymis.

  4. Berca B. says:

    Gene Hoglan’ın mükemmelliği bir yana, onu saçları bağlı görene de ödül veriyorlarmış.

  5. Ufuk says:

    comfortinB > abd ve türk postalarının ortak çabası.. onlara teşekkür et :)

  6. Blakkheim says:

    Anders Nordin le Martin Lopez ve şimdi ki Axe dışında davulcusu olmadı diye biliyordum Opeth’in.  Birinin bi yeri uf olunca 1-2 konserlik falan mı geldi çaldı naaptı?

  7. Ahmet Saraçoğlu says:

    Bir ya da birkaç konsere çıktı OPeth’le, bi de asıl şurada o çalıyo:

  8. b says:

    usta bir isim tabii. bu tarz birde bobby jarzombek’in “performance & technique” dvd’si vardı. bu dvd’yi görünce aklıma geldi. davulla alakalı olanlar onu da kaçırmamalı.

  9. Burak Gür says:

    bir ya da birkaç konser değil. Lopez ayrılmadan önce hastalık sebebiyle bi ara ortalıklardan kaybolduydu ya? işte o dönem hem avrupa hem amerika turnesi vardı. avrupada Axe, amerikada Gene abi ile çaldılar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.