# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MAYHEM – De Mysteriis Dom Sathanas
| 03.09.2009

Kvlt.

Levent MUKAN

Mayhem’in (daha doğrusu o sırada tek kalan üyesi Hellhammer’ın) 1994’te çıkardığı “De Mysteriis Dom Sathanas” (DMDS), Norveç black metaline yön vermiş “kvlt” albümler içinde şüphesiz ki en önemlilerinden biri. Her ne kadar Mayhem’in daha ziyade grup içi cinayetler, intiharlar, kilise yakmalar vb. müzik ile alakasız, bizim magazinsel olayların biraz (!) daha serti olarak kabul edebileceğimiz olaylar ile sesini bu kadar duyurduğunu söyleyebilecek olsak da, DMDS’nin altyapısı da yadsınacak gibi değil. Bilindiği gibi bu olaylar aynı zamanda Varg’ın Burzum’unun daha da ünlü oluvermesine neden olmuştu.

Grup üyeleri “DMDS” çıkmadan önce gitarda Euronymous, basta Varg Vikernes, vokalde Dead ve davulda Hellhammer’dan oluşuyordu. Dead’in intiharı beraberinde vokal eksikliğini ve Euronymous’un Dead’in cesedine yaptıkları ile ilgili efsaneleri getirdi (kafatası kemiklerinden kolye yapmış, gibi). “DMDS”de vokalleri bu nedenle Attila Csihar yaptı.

Albümdeki daha büyük sıkıntı ise, çıkışına yakın Varg’ın Euronymous’u öldürmesiydi ki bu hem grubu Hellhammer’dan ibaret bıraktı, hem de Varg’ın işlemiş olduğu cinayet dolayısıyla Euronymous’un yakınları albümde Varg’ın bas kayıtlarının kullanılmamasını istediler.

Hellhammer’ın önce basları kendisinin kaydetmeyi denediği orda burda yazar. Kendisi biraz baterist olduğundan dolayı haliyle bas ile ilgili detaylı bir bilgiye sahip değildi. Bu nedenle Varg’ın kayıtları sesleri kısılarak (ve albümün erişebileceği efsaneliğin biraz daha altında bir efsanelik kazanmasına neden olarak) kullanıldı. Kısacası “DMDS”’de basları Hellhammer’ın çaldığı efsanesi doğru değildir. Zaten albümü dinleyecek olursanız doğru dürüst bir bas da duymanız mümkün değil bu nedenle.

demysteriisdomsathanas_dead_euronymous

“DMDS” pek çokları için Mayhem’den çıkmış en iyi albümdür. Daha sonrasında bazı nispeten daha açık görüşlü fanlar bir, iki albüm daha sayabilir belki, ama çoğu için “Mayhem = DMDS” olarak kalmıştır. Ayrıca yeterince black metal albümü dinlemiş biri olarak naçizane görüşüm de rahatlıkla ilk 5’e gireceği yönündedir bu albümün (1.’nin incelemesi de gelecek tabii). Albüm Freezing Moon, Buried By Time and Dust gibi oldukça sağlam black metal eserleri içeriyor. Pek boş şarkı içerdiğini de söyleyemeyeceğim.

demysteriisdomsathanas_band

Gitarlara bakacak olursak, öncelikle Mayhem’in fanı olmasam da gitar tonunun fanı olduğumu belirtmem gerekiyor. Sonradan zilyon tane black metal grubunun benzerini kullandığı ton gerçekten çok kvlt. Sert bir ton değil, ama karanlık olmayı beceren bir ton. Tabii riflere ve kayda da bakar ama güzel ton işte. Gitar kullanımına tam puan yani, rahmetli iyi çalarmış.

demysteriisdomsathanas_euronymous2

Baslar dediğim gibi, sesi çok kısık olduğundan gömülmüş kalmış gitarın arkasında, ki albümün bana göre Attila’dan sonraki en büyük eksisi.

demysteriisdomsathanas_varg1

Davullar Hellhammer henüz çıtırken kaydedilmiş olduğundan, benim gibi takıntılıysanız, blast beat’lerdeki ufak ritim kaçırmaları fark edebiliyorsunuz. Tabii bu Hellhammer’ın hayvan olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu albümde Hellhammer’ın henüz gençken bile ne kadar fazla gelecek vaad ediyor olduğunu görebiliyoruz.

demysteriisdomsathanas_hellhammer

Dendiği gibi Dead ölmüş olduğundan vokalleri devralan Attila vokal tarzı olarak atar yapmayı seçmiş. Attila şarkının sözlerini atarlı bir şekilde söylüyor, biz de dinliyoruz. Kiminin hoşuna gidebilir, tamamen zevk meselesidir ama kişisel olarak “spoken word” tarzında vokali sevmiyorum. Artı olarak old school bir black metal albümünde bulunması aklıma atların cinsel organlarını ve kelebekleri getiriyor niyeyse. Bu nedenle “eksi” olarak kabul ediyorum bunu. En azından albümün genelinde çok fazla irite etmediği söylenebilir.

demysteriisdomsathanas_attila

Albümün nispeten temiz kaydedilmiş olması garipsemeye yol açıyor (bende açtı). Ancak tabii ki artı bir puan bu da.

demysteriisdomsathanas_demysteriisdomsathanas

Toparlarsak, genel olarak bakıldığında dediğim gibi kvlt mertebesine erişmiş ender albümlerden “DMDS”. Gerek bizzat kendisi, gerekse çıkışı sürecinde yaşananlar ile black metalin gelişimini önemli ölçüde etkilemiş bir albüm. Ayrıca black metal nedir ne değildir diyenler için ideal başlangıç albümlerinden biri olarak kabul edilebilir.

demysteriisdomsathanas_bilet

Bilet fotoğrafı için Kür Unezer’e teşekkürler.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.67/10, Toplam oy: 286)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Deathlike Silence Productions
Kadro
Euronymous (Oystein Aarseth) : Gitar
Hellhammer (Jan Axel Blomberg) : Davul
Attila Csihar : Vokal
Count Grishnackh (Varg Vikernes) : Bas
Blackthorn (Snorre Ruch): Gitar
Şarkılar
01. Funeral Fog
02. Freezing Moon
03. Cursed In Eternity
04. Pagan Fears
05. Life Eternal
06. From The Dark Past
07. Buried By Time And Dust
08. De Mysteriis Dom Sathanas
  Yorum alanı

“MAYHEM – De Mysteriis Dom Sathanas” yazısına 123 yorum var

  1. Hep aklımda olan bir şeyi söyleyeyim.

    Attila Csihar’ın “Funeral Fog”da 1.42-2.45 arasındaki vokalleri = sahnede ilk 3 Megadeth albümündeki şarkıları söylemeye çalışan Dave Mustaine vokali

  2. Avcı says:

    Tüylerim diken diken oldu. Tarifsiz derecede etkileyici…

    https://www.youtube.com/watch?v=P9TPPOyUvdU

  3. P L A G U E says:

    “Contrary to popular belief, Snorre W. Ruch did not record guitars on this album, although he and Euronymous often exchanged musical ideas and so Euronymous incorporated several riffs written by Snorre.”

  4. Ensamvakt says:

    Euronymous’a uyuz oluyorum Dead’in intiharında net bir şekilde etkisi var bence doğrudan olmasa bile onun bu ruh halini falan kullanıyor o yüzdendir hiç sevmiyorum kendisini https://www.youtube.com/watch?v=Y7lxanOzQCY nargaroth’a katılıyorum eline sağlık Vikernes’in :)

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.