# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SHINING – VI / Klagopsalmer
| 16.08.2009

Öldürmese de süründüren…

“İntihara giden yollarda acılarımıza gem vurmayalım, nevroz paylaştıkça güzel” olarak özetlenebilecek bir düsturla 1996′dan bu yana hayatımızın içine etmeye devam eden Kvarforth ve arkadaşları, yaza damgasını vuracak bir eserle karşımızdalar (şeklinde başlarım diye ummuştum ne zamandır).

Aylardır ha çıktı ha çıkacak derken önceki albümlerle ateşli yaz gecelerimizi güzelleştirdik, fakat bu esnada beklentiler yükseldikçe yükseldi. Konu black metal olunca bilirkişiden geçilmeyen bir alemde, Shining’den laf açıldı mı desibelin yükseldiğini ya da klavyeye bir hırsla yüklenildiğini gözlemliyorum uzunca bir süredir. Seveni onsuz yapamıyor, sevmeyeni emo diyor, homo diyor ama iki tarafta da bir coşku var.

Türün en orijinal kollarından olan Depressive/Suicidal Black Metal’in kuşkusuz önde gelen gruplarından biri olan İsveçli topluluğun son albümü “VI – Klagopsalmer”, cillop gibi “boğucu” kaydı haricinde, grubun bağımlılık yapan özelliklerinin hakkının pek verilmediği bir eser.

Klasik müzik etkileşimleri, filmlerden alıntı replikler, sert açılışlar, histerik çığlıklar, bir tutam klavye, biraz da yaşama aşkı… Sanki büyük patron Kvarforth’un elinde bir liste var, miksajda ilgili kalemlerin yanına tik atıyor gibi bir görüntü beliriyor gözümün önünde.

Tamam bu ayrıntılar Shining’i farklı kılan hususlar ama sanki bu sefer biraz yapay mı durmuş ne? 50 dakikadan oluşan albümün ancak yarım saatlik kısmında zar zor depreşebiliyorum, bu süre haricindeki çeşitli öğeler bu dakikaların daha yoğun hezeyan etkisi sağlamasına yardımcı olmuyor.

Parçalardan birinin gayet başarılı da olsa nihayetinde bir cover olması da sinirimi bozan bir nokta. Bir kontrolsüzlük, dengesizlik var bu işte. Kanlı canlı konserlerden aldıkları olumlu tepkiler, artan hayran kitlesi sanki başlarını döndürmüş. Öte yandan şakacı tavrına hasta olduğum Niklas’ın egosunun da bunda payı olsa gerek.

İlk parça ile, önceki albümlerden parçaların devamı olma niteliğini taşıyan “Total Utfrysning”, işte Shining dedirten, jilet parlaklığında parçalar. Canlı performanslarında da kanıtladıkları enstrüman hakimiyeti yine göz dolduruyor, fakat bunu görmemişler gibi abartılı sololar döşenerek yapmasalarmış keşke, ne demişler: kontrolsüz güç, güç değildir. Halbuki o davulun kendinden emin, dediği dedik tavrı nasıl muazzam. O duvarları insanın üstüne çökerten ağdalı, progresif hava; o ruhumuzu diyar diyar gezdirip uçurumlardan bırakan, sonra izbelerde zincirleyen hastalıklı vokal de şahane. İlk kez tam anlamıyla temiz şekilde duyduğumuz vokal ise şaşırtıcı (sevmedim).

Gel gelelim albümün çıkışının uzaması, öncesinde Halmstad gibi okkalı bir iş çıkarmış olmaları, parça bazında ve albümün bütünlüğünde bir baştan savmacılık, efendime söyleyeyim bir adam sendecilik hissinin vuku bulması, hayalkırıklığı yaşamamıza sebep oluyor.

” alt=”" />

Velhasıl kelam Shining’in yaralara mum damlatan namelerinin, ciğer kanatan terennümlerinin tadına varmak bu albümde biraz zor.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.98/10, Toplam oy: 59)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Osmose Productions
Kadro
Niklas "Kvarforth" Olsson - Vokal, klavye
Fredric "Wredhe" Gråby - Gitar
Peter Huss - Gitar
Tom Cato "King" Visnes - Bas
Rickard Schill - Davul
Şarkılar
1. Vilseledda Barnasjälars Hemvist
2. Plågoande O'Helga Plågoande
3. Fullständigt Jävla Död Inuti
4. Ohm (Sommar Med Siv) [Seigmen cover]
5. Krossade Drömmar Och Brutna Löften
6. Total Utfrysning
  Yorum alanı

“SHINING – VI / Klagopsalmer” yazısına 4 yorum var

  1. unberly says:

    albüm tahminimden çok daha güzel olmuş. iyice olgunlaşmış vokal, müthiş gitarlar ve sololar, bu tarzda duyduğum en güzel besteler ve düzenlemeler…
    albüme notum 9…az bile ama…

  2. adam gibi dinleyemedim bi türlü, ama halmstad bayaa iyi bi albüm bunu rahatlıkla söyleyebilirim.
    yeri gelmişken, halmstad kritiği gelir mi acep?

  3. nordson says:

    harika albüm, harika grup. takipteyimz.

  4. B U R Z U M says:

    Ben bu albüme yorum yazmayı nasıl atlamışım bilmiyorum.

    ilk çıktığı dönem hayvan gibi dinledim. Çok severek dinledim. Özellikle son parça sanırım albümdeki en çok dinlediğim parça. Hakikaten mükemmel. Bu aralar yine tekrar sardım. Halmstad sonrası shining hep güzel albümler yaptı tamam ama o depresiflik maalesef azaldı. Ortaya beste kaliteleri yüksek kendini dinleten ama adamı tribe sokmayan işler çıkmaya başladı. Ben maalesef bu durumsan şikayetçiyim. Benim kafamdaki shining, 3. albüm ve 5. albümdeki depresif kodu mu oturtan shining.

    Şimdi neden bu albüm altına bunu yazıyorum? Sebebi son albümün çıkmış olması. Ben bu grubu halmstad öncesi ve sonrası olarak 2 ye ayırmış biriyim. Halmstad sonrası yakın zamanda yine dinleyince anladım ki en sevdiğim albüm kritikteki albüm. 7 ve 8 den çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Son albüm şu an kafamda 6. Albüm ile yarış içinde diyebilirim. Hangisini halmstad sonrası en iyi iş olarak tanımlayacağım şu ab bilemiyorum. Biraz daha zamana ihtiyacım var bunun için.

    Neyse sonuç olarak, shining seven kişiler mutlaka dinlesin bu albümü. Ne kadar eski depresif shining olmasa da özellikle son parçası bile bi ara hayatı sorgulatabilir. Yalniz şundan eminim, 7. Ve 8. albümlerden çok daha iyi bir albüm bu. Es geçmeyin. [6 senelik albüm için es geçmeyin dedim ya la:):):):) ]

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.