# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STARRING JANET LEIGH – Spectrum
| 14.07.2009

Starring deyip de dublör olmak üzerine.

Müzik piyasasında kimi gruplar var. İlk çıktıklarında ya çok iyi, ya da çok kötü tepkiler alan ve kiminin ileriyi öngörüp “az durun bak neler yapacak bunlar” dediği, kimilerininse “bu tam bir saçmalık bunu kimse dinlemez” dediği gruplar (zamanında “Televizyon mu? Kimse böyle bir şeyi evine sokmak istemez” türünde bir şey diyen abiyi hatırlayın). Bu tarz uçlara hitap eden ve farklı yaklaşımlara neden olan grupların son on küsür yıldaki en önemlileri arasında (şüphesiz ki) THE DILLINGER ESCAPE PLAN de var.

1998′deki “Under the Running Board” EP’si ve 1999′da çıkan ve deneysel metalin yapı taşlarından biri olarak görülen efsanevi “Calculating Infinity” albümleriyle, adını siz koyun, math metal/experimental metal/mathcore türünün hem müzikal hem de ticari anlamda öncülerinden olan THE DILLINGER ESCAPE PLAN, sonrasında çıkan sayısız grubu etkilemeyi başardı. Bugün trilyonlarca kopya satan AS I LAY DYING’den tutun da, core bazlı müziklerle uzaktan yakından ilişkileri olmayan gruplar dahi, THE DILLINGER ESCAPE PLAN’in “yarattığı” kimi şeyleri kullanır oldular.

Düşenin dostu Seda bacı temalı bugünkü sabah programımızın konuğu ise, oyuncu olma amacıyla girdiği bu piyasada tutunamayıp kötü yollara düşen, kederden keder beğenip en sonunda da porno sektörünün ıslak kucağına oturan STARRING JANET LEIGH.

Kanada’dan boy gösteren yeni gelin STARRING JANET LEIGH, 2003 yılından bu yana çok sayıda meşhur grupla birlikte çalarak kendilerini geliştirmiş ve o zamandan beri yaptıkları besteleri bir araya getirerek, geçtiğimiz Mayıs ayında “Spectrum” olarak piyasaya sürmüş.

Wildest Dreams of Janet Leigh

Nedir bu grubun olayı. STARRING JANET LEIGH içinde türlü “-core”lar barındıran, hatta durun şöyle yapalım:

STARRING JANET LEIGH = [{(Death+Grind+Math) x core + log(teknik x progresif)} x caz tınıları] / Meydan Gazetesi En Güzel Yaz Çorbaları Kitabı

Kısacası STRARRING JANET LEIGH, THE DILLINGER ESCAPE PLAN kaosu üzerine cazımtrak (clean gitarlı pasajlar, bol zilli, tuşeli davullar) tatlar serpen, “ekstrem olduğunuz kadar egzantriksiniz de” düsturunu benimsemiş bir uçarı gençler topluluğu.

Janet Leigh as the Sexy Librarian

Bu tarz gruplardan aşina olduğumuz üzere bol bol çığlık, böğürtü ve haykırışla dolu olan müzik, yerli yersiz gitar girişleriyle sinirimizi bozarken, bu türün temel yapı taşı olan ahenksiz notalar bütünlüğü olayını da dibine kadar zorluyor. Çoğu yerde sanki o an akıllarına ne geliyorlarsa onu çalıyormuş gibi davranan travmatik gitarlar ve davul, bu melodiklikten uzak, uyumsuz sesler kakafonisi içine serpiştirilen clean gitarlı füzyon denemeleriyle müziğe varyasyon katmaya çalışıyor.

Busty Milf Squad Presents: Janet Leigh

Bu türün beste, şarkı yapısı gibi bir derdi asla olmadığından, bu konularda albüme getirecek bir eleştiri aramak yersiz diye düşünüyorum. Her ne kadar karşımızda THE DILLINGER ESCAPE PLAN tarafından çok daha iyi yapılmışı varken, STARRING JANET LEIGH’in yapmak istediğin şeyin ne olduğu da rahatça anlaşılıyor. Giriş gelişme sonucu geçtim, büyük çoğunluk için gürültüyle müzik arasında kararsız kalan bir noktada görülebilecek olan grup, arkada fon olarak çalsın diyerek açtığınız takdirde, türün psikopatı olmayan herkese “eeeh” dedirtebilecek bir saykoluğa sahip.

Janet Leigh on Anal Pleasures

İcrası, hafıza gücü anlamında zor olan bir müziğin/ses yığınının sergilendiği “Spectrum”, “içinde melodi de olmasın, ses uyumu da olmasın, gitarların akordu tamamen bozuk olsa dahi anlamayayım, manyak olsun, deli olsun yeter” diyenlerin bir şeyler bulabileceği bir çalışma. STARRING JANET LEIGH ilerde delirir de “piyasaya oynayalım mı lan? Oynuyoruz olm hadi ver clean nakaratı ver delirme aralarındaki akılda kalıcı bölümleri” derse, adını daha geniş bir çevreye duyurabilir. Bu formülü izleyip, sadece saçma sapan ve beklenmedik oldukları için listelerde gezinen örneklerine de rastladığımız bu türü sevenler, STARRING JANET LEIGH’e de bir şans verebilirler; ama şunu bilerek: bu albümü dinlemek bir iş, oturup odaklanmayı ve anlamaya çalışmayı gerektiren, uğraştırıcı bir tecrübe. Üşenmeyenler buyursun denesin, üşenesi olanlar zaten ilk birkaç dakika sonunda Iced Earth’ü açmış olacaklardır.

Janet Leigh: All Holes Covered

“Bi saattir anlatıyorsun, bir şey anladıysam suratıma osursunlar” diyen varsa, önce bu dediğini yaptırsın bi, önce bi delikanlı olsun, tamam mı, suratına osurttursun, şşş… konuşma… sonra da PSYOPUS, IWRESTLEDABEARONCE, ION DISSONANCE, CAR BOMB, SHE SAID DESTROY, WAR FROM A HARLOTS MOUTH, THE TONY DANZA TAP DANCE EXTRAVAGANZA veya ARSONISTS GET ALL THE GIRLS’den birini veya bazılarını biliyorsa, neyle karşılaşacağını da tahmin etsin, otursun yerine benim asabımı bozmasın burada (a-aaa delirdi adam).

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.38/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Ironclad Recordings (Sonradan Metal Blade'le anlaştılar)
Şarkılar
1. Noire
2. Mistress
3. Decay
4. Ex You
5. Odium
6. Spectrum
7. Creation
8. Fingertips
9. Wrath
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.