# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TOTAL TERROR – Total Terror
| 13.06.2009

Yıllar sonra çeyiz sandığından çıkan bir Dan Swanö projesi

Dan Swanö nasıl bir hayvandır, bilen bilir. On parmağında on marifet, mutfağında ayrı, banyosunda ayrı, tuvaletinde ayrı grup kurup hepsini de çok güzel devam ettirebilen, evine gelen misafir gruplarda enstrüman çalıp prodüktörlük yapan bir adamdır. Davul, gitar, bas gitar, klavye ve saksafon çalar, üstüne nefis bir de sesi vardır. Muhtemelen metal âleminde çok fazla yeteneksiz adamın bulunmasının sorumlusu ta kendisidir, çünkü tüm yetenekler bu adamda toplanmıştır.

Ve bu yetenekli adam geçtiğimiz ay Total Terror adındaki projesini nihayet resmi olarak yayınladı. Marduk’un ilk albümü “Dark Endless”ta vokal olan, Edge Of Sanity’de ise “Purgatory Afterglow” ve “Crimson II” hariç tüm albümlerde gitar çalan Andreas “Dread” (Drette) Axelsson bas gitarda, yine son albüm Crimson II dışındaki tüm albümlerde yer alan Edge Of Sanity’den Benny Larsson davuldadır ve Dan Swanö de gitar vokaldir.

Swanö bu projede death metal bir yanda dursun crust icra etmiştir. Grubun toparlanış tarihi 1993’tür. Ve hemen aynı sene 6 şarkılık bir demo kaydederler. Ertesi sene içinse bir lp planı vardır ve bunun için 20 şarkı da hazırdır. Dan Swanö grubu kurdukları dönem etkilendikleri gruplardan bahsederken özellikle üç tanesinin adını zikrediyor: Totalitär, Svart Snö ve Anti-Bofors. Svart Snö kritik için araştırma yaparken dinlediğim bir grup oldu ama her üçünün de seksen sonları ve doksan başları aktif olan -Totalitär hâlâ aktif- kült hardcore/crust/punk grupları olduklarını söyleyebilirim. Eğer bu eski dönem grupların adları size gerçekten uzak geliyorsa Anti-Bofers’in 2008’de muhteşem bir albüm (Live The Storm) çıkarmış olan crust/d-beat grubu Disfear’ın ta kendisi olduğunu söyleyebilirim.

Bu kadar yan bilgiden sonra kabul etmemiz gereken en önemli şey şudur: Total Terror 94 yılında planlandığı gibi hayata geçseydi bugün adını andığımız kült crust gruplarından biri olabilirdi. Ama ne yazık ki böyle olmadı. Gelelim hikâyenin devamına. Total Terror türlü sebeplerden 94 yılında kaydettikleri lp’yi yayınlayamaz. Ve aradan yıllar geçer. Yine kendi deyimiyle, 2001 yılında Amerika’da olan terör saldırısıyla birlikte Dan Swanö de bir anda bu projeyi anımsar. Sağa sola bakınır, tanıdığı insanlara sorar eder ama bu kayıtlara ulaşamaz. Aradan yine 5-6 sene geçer ve nihayet bir şekilde büyük kısmını bulur şarkıların. Ama bazılarının sözleri tamamen kayıptır ve üzerine yeniden söz yazmak mecburiyetinde kalır. Dolayısıyla şarkıların isimleri de değişir. Ve nihayet 2008 yılında eksik şarkılar tamamlanır ve bu toplamda 27 tane nadide eserden oluşacak albüm, mümkün olduğunca özgünlüğünden kopmadan Dan Swanö tarafından yeniden mixlenir. Elinden geldiğince şarkıların orjinalliğini bozmamaya çalışan Swanö 2008 yılı sonunda tamamen bitirmiş olur işini ve Vic Records da bu projeyi havada kapar. Bizler de nihayet bu projeye 2009 yılı itibariyle kavuşmuş oluruz.


Yetmişli yılların sonuna doğru İngiliz Discharge ile birlikte sound konusunda da isim konusunda tam karşılığını bulmuş olan crust, en iyi gruplarını İsveç’ten (Amebix istisnadır) çıkarmıştır. Bugün de yine bu türde en iyiler oradandır. Ve Total Terror eğer bugün hayata geçmiş olsaydı ve bu sound’la bu kaydı yapmış olsaydı sahaların yıldızı şeklinde arz-ı endam ederdi. Tam anlamıyla oldschool bir albüm dinlemiş olurduk. Ama dinlediğimiz şarkılar aslında 93-94 yıllarında yapılıp, üzerine birkaç yama yapılarak günümüze ulaştılar.

Okuduğum albüm kritiklerinde genel olarak albüme bir not verilmemiş. Ben bunu yapmak istemedim. Bunun yerine bu enfes albüme iki ayrı değerlendirme yapmayı uygun gördüm. “Early” değerlendirmeye baktığınızda kaydedildiği seneye ve Dan Swanö hayvanının tüm amatörlüğe rağmen ortaya çıkan gerçekten iyi bir kaydı, tam anlamıyla tutku barındıran ve samimiyet görebileceğiniz bir demo ve bir lp’yi, “Later” değerlendirmedeyse günümüz koşullarını ve gruplarını baz aldığımı düşünün.

Ayşe Nur

9 (Eski)
6 (Yeni)/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.68/10, Toplam oy: 19)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1993-1994 (Eski)
2009 (Yeni)
Şirket
Kendi İmkanlarımız Prodüksiyon (Eski)
Vic Records (Yeni)
Şarkılar
(Yeni)
1. Packad & Klar
2. Diska
3. Snobb
4. Mangel 5. Ar Det Sa Det Ska Va?
6. Fodd Till Ett Liv I En Logn
7. Muskler
8. Av Alla Sedlar Jag Har Fatt
9. Fotbollspappan
10 .Terror-tore
11. Skitig
12. Vem Fan Tror Du Att Du Ar?
13. Alkoholiserad
14. Tillat Mig Spy
15. Destination U.S.A.
16. Bakfull
17. Vad Har Du I Skallen, Svin?
18. Insparrad
19. Guds Kontonummer
20. Trendsvin
21. Mitt Liv Blir Min Dod
22. Do Da Din Javel
23. Det Finns En Grans
24. Era Sinnesjuka Svin
25. Du Borde Sparras In
26. Aggressiv
27. Det Finns Inte Ord

(Eskiyi nah bulursunuz)
  Yorum alanı

“TOTAL TERROR – Total Terror” yazısına 2 yorum var

  1. anti says:

    eskiyi biz bulduk ve blogda amme hizmetine açtık, nahlık bi durum değil yani

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    Oradaki “nah”, satın almak isterseniz bulamazsınız anlamında kullanıldı tabii ki.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.