# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NEVERMORE – The Year of the Voyager DVD
| 14.03.2009

Nevermore’u canlı görmeden ölmek istemiyorum, hatta ben genel olarak ölmek istemiyorum. Zamanı geldiğinde gerekli merciilerle konuşacağım.

Yeryüzünün en iyi gruplarından biri olan Nevermore, nedendir bilinmez bir türlü adını çok geniş mecralara yayamamıştır. On binlerce hayranları olsa da ve tüm konserleri dolu geçse de, metal dinleyiciliklerini sadece adı hep ön planda olan grupları dinleyerek (mesela Nevermore’un ölüsüyle bile ezeceği Iced Earth gibi eskinin iyi ama günümüzün balon grupları) sürdüren kitle tarafından az bilinirler. Halbuki her albümleri, her açıdan başka bir derstir. Üstün gitar kullanımı (hatta üstü olmayan gitar kullanımı), vokal ve şarkı sözünde benzeri az görülebilecek özgünlük dersleri, beste yapma konusunda her türlü yarmışlık… Hepsi Nevermore’da fazlasıyla olan şeyler olsa da, dünya genelindeki tembel metal kitlesi bir şekilde bu grubun içine girecek zahmeti gösteremiyor. Kendi mallıkları tabii.

Bu yazıyı kısa tutacağım zira kimseye uzun uzadıya bir şeyi anlatmaya çalışmak gibi bir derdim yok. Grubu övmek, yazıyı türlü yüceltme sıfatıyla donatmak gibi bir şeye de girişmeyeceğim, çünkü dediğim gibi, aklı başında adam grubu bugüne dek bilirdi. Sadece yorumladığım bu DVD setinden bahsedip yazıyı bitireceğim.

Jeff Loomis metal dünyasının en iyi riff yazan ve en iyi solo atan müzisyenidir. Bu tartışmasız bir gerçek. Warrel Dane de dünyanın en güçlü sesi olmasa da tümüyle kendine özgü ve ultra yaratıcı bir şarkıcı ve şair. Bu iki hayvanın elinde devleşen grup, on küsür yıldır yapamadığı esas patlamayı, “This Godless Endeavor” ile yapmıştı. Grubun hayranları tarafından çok uzun zamandır beklenen bu DVD de, iki yıl civarı süren “TGE” turnesinin ve Loomis ile Dane’in solo albümlerinin ardından nihayet elimize ulaştı.

Şahane bir kapağı olan bu set, her bölümüne ayrı yağlı boya resim tasarımı yapılmış şık DVD menüsüyle de beğenimizi kazanıyor. İçinde türlü ıvır zıvırlar ve eski konserlerden bazı seçkiler olan 2. DVD’yi önce izliyoruz ve esas oğlanı sona bırakıyoruz. Esas oğlan, yani ilk DVD, grubun Bochum’daki Zecke adlı meşhur salonda verdiği (11 Ekim 2006) konseri kapsıyor ve hınca hınç bir salonda gerçekleşen bu konserle şahsen anlıyorum ki, Nevermore’u canlı görmeden ölmek istemiyorum, hatta ben genel olarak ölmek istemiyorum. Zamanı geldiğinde gerekli merciilerle konuşacağım. Cidden, isteyip de göremediğim bir iki grup kaldı ve Nevermore bunların başında geliyor. Bir şekilde göreceğim.. nasıl, ne zaman bilmiyorum ama göreceğim.

Kısa tutalım, Nevermore sahnenin resmen tozunu atıyor. Loomis’in ve Broderick’in parmaklarından çıkan bu sürreel notalar cümbüşü, seyircinin suratında sonik bir saldırı olarak patlıyor adeta. Gitarlar, vokal ve davul o kadar, O KADAR güçlü ki, tüylerinizin ürpermesine engel olamıyor, benim gibi grubun dünyadaki en büyük hayranlarından biri olma iddiasındaki biriyseniz, bazı yerlerde sanki bir ses duvarı tarafından ezildiğinizi hissediyorsunuz (en büyük hayran ben değilmişim ama; konserde en önde bir eleman var sürekli gösterilen, çocuk her ama her şarkının sözlerini ezbere biliyor). Grubun tüm hitlerinin ve daha çok gerçek hayranların delireceği eski ve arka planda kalmış canazor şarkıların da çalındığı konser her açıdan tam puan alıyor. Buna, “The Heart Collector” yerine gruptan ayrı olarak çotank diye “Born”a giren Van Williams’ın, montajda rahatça atılabilecek bu büyük hatasının DVD’ye olduğu gibi konması da dahil.

Andy Sneap elinden çıktığı belli olan bu her kuruşunu hak eden seti, müziğin görkemi altında ezilmek isteyen herkese öneriyorum.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.20/10, Toplam oy: 81)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Century Media
Şarkılar
DVD 1:

1. Final Product
2. My Acid Words
3. What Tomorrow Knows/Garden Of Grey
4. Next In Line
5. Enemies Of Reality
6. I, Voyager
7. The River Dragon Has Come
8. I Am The Dog
9. Dreaming Neon Black
10. Noumenon
11. Inside Four Walls
12. Politics Of Ecstasy
13. Dead Heart In A Dead World
14. Matricide
15. The Learning
16. Sentient 6
17. Narcosynthesis
18. The Heart Collector
19. Born 05:58
20. This Godless Endeavor

DVD 2:

Gigantour - Live at the Bell Centre, Montreal, Canada, September 2, 2005:
01. Born
02. Enemies Of Reality

Metal Mania Festival - Live at the Spodek, Katowice, Poland, March 4, 2006:
01. Final Product
02. The Heart Collector
03. Enemies Of Reality
04. The Seven Tongues Of God

Wacken - Live at the Wacken Open Air, Germany, August 4, 2006:
01. Final Product
02. Narcosynthesis
03. Engines Of Hate
04. Born

Bonus Material:

Century Media USA 10th Anniversary Party - Live at The Roxy, Los Angeles, September 28, 2001:
01. Engines Of Hate
02. Beyond Within

Promo videos:
01. What Tomorrow Knows
02. Next In Line
03. Believe In Nothing
04. I, Voyager
05. Enemies Of Reality
06. Final Product
07. Born
08. Narcosynthesis (live promo video)

Interview with Warrel Dane
  Yorum alanı

“NEVERMORE – The Year of the Voyager DVD” yazısına 11 yorum var

  1. Berca B. says:

    Hani çok fazla dvd indiren biri değilim ev arkadaşlarımın bolluğundan dolayı, çok hayvan sömürmem interneti dvd için, gayet kaliteli ripler varken. Ama dayanamadım, o kadar yıl sonra gelen bu dvd’yi hayvan boyutlarına ve çıkabilecek onca kavgaya rağmen indirdim. Hiç de pişman değilim. Enfes ötesi bir konser, olağanüstü bir atmosfer. Get Thrashed belgeselinde artık tam hatırlamıyorum kim söylemişti (sanırım Scott Ian’dı), buyurmuşlardı ki: “dünya üzerinde pek çok kişinin anlayamadığı, yabancı kaldığı bir şeyi yapıyorduk, az kişiydik ama bunu anlayabilmenin, hissini yaşayabilmenin verdiği hazzı anlatamam, mükemmel bir şeydi.” Tam da Nevermore’luk bir söz. Çok fazla bileni yok, anlayanı yok, ama anlayanının da ağzından sular salyalar akıyor. Bir yerde daha da çok sahipleniyor “ulan bu kadar güzel bir şeyi keşfettiğim için kendimle gurur duyuyorum adeta” falan diyor. Bir de, Van Williams’ın o hatasında herkesin dumur olması, Dane’in dumuru çabuk atlatıp aynı anonsu tekrar yapması “ahah süper lan”lık anlardır. Acaip keyifli bir dvd kısacası, kaçıran ağlar.

  2. caksu says:

    2 saat kadar bu kaydı dinledim. Allak bullak halde bu sayfayı açınca da doğru kelimeleri buldum. Müziğin görkemi altında ezilmiştim.
    Grubu da bu yazıyla tanıdım. Çok teşekkürler.

  3. Ahmet Saraçoğlu says:

    Rica ederim. Nevermore sevenler arttıkça dünya daha yaşanası bi yer olacaktır. :)

  4. soykan yetik says:

    izlediğim en güzel dvd’dir açık ara.hem performans hem kayıt kalitesi hem sound hepsi 10 numara.çok şanslıyız kı bu enfes müzisyenleri bu yaz canlı izleyebileceğiz.10/10

  5. like fire says:

    Umarım yazın This Godless Endeavor’ı daha coşkulu söylerler. Albümdeki gibi olmamış live performansı. Daha doğrusu son şarkı olduğundan Warrel Dane’de yorulma sezdim. DVD 10 numero. Vize öncesi oturup bunu izledim.

  6. Ahmet Saraçoğlu says:

    görmeyen varsa.

    heat

    @Ahmet Saraçoğlu, oha bende bu videoyu koycaktım:)

    Ext_Aggression

    @Ahmet Saraçoğlu, hahahh çok iyi :D

  7. Kadir says:

    tarihin en iyi setlisti

  8. çaksu says:

    Efsane bişey bu ya. Nasıl özlemişim.

    hickdead

    @çaksu, bu dvd’de özellikle jeff ve chris’i izlemek gerçekten çok keyifli. gel gör ki artık biri arch enemy’de, diğeri de in flames’te çalıyor :(

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.