# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
AMON AMARTH – Twilight of the Thunder God
| 14.03.2009

Ama nasıl olduysa, beş ayın ardından, albümü ümitsizce bir kez daha dinlerken bir şey oldu ve “yahu bu Live for the Kill ne güzel bi şeymiş” diye geçirdim aklımdan.

Amon Amarth, neredeyse doğuşundan beri takip ettiğim ve yıllar boyunca devam eden gelişimine bire bir tanık olduğum için kendimi şanslı saydığım gruplardan biri. Viking’di, baltaydı diye diye, yıllar yılı bizi peşlerinde sürüklediler. Kuzeyli’dir, sempatiktir düsturunu hevesli gibi benimseyen bizler de, gerek grup elemanlarını, gerek de grubun genel havasını ve samimiyetini pek bir sevdik (halbuki elin sakallısı yani bize de nooluyo..)

“With Oden on Our Side” çıktıktan ve grup bir anda hiç olmadığı kadar patladıktan sonra, bir sonraki albüme dair kafamda çeşitli öngörüler şekillenmişti. Dedim madem bu albüm böylesi güzel, böylesi cillop, oturayım da kafamda Amon Amarth’la ilgili öngörüler şekillendireyim. Buna göre, “Twilight of the Thunder God” çıktığı hafta birtakım Avrupa ülkelerinde listelere girecek, özellikle Almanya’da sansasyonel bir liste girişi olacak, ben de “bak ben demiştim abi ben metali çözdüm” diyecektim. Neyse albüm çıktı, bir hafta geçti geçmedi, bir de ne göreyim: albüm Alman listelerine 6 numaradan girdi (çok pis öngörürüm).

Artık sanırım hepimiz şunun farkındayız: Amon Amarth dünyanın sayılı gruplarından biri olmayı başardı ve adını In Flames, Opeth, Children of Bodom gibi kendi çapında devlerin arasına yazdırma ihtimali olduğunun sinyallerini verdi (tabii yaptıkları müziğin sertlik dozu düşünüldüğünde, onlar kadar hızlı olmayacak). Grubun “Wrath of the Norsemen” DVD’sindeki bir röportajında, vokalist Johan Hegg şöyle buyuruyordu: “Keşke sadece Amon Amarth olarak yaptıklarımızla hayatımızı idame ettirecek parayı kazanabilsek, ama henüz bu gerçekleşmedi.. Son albüme kadar (“Fate of Norns”) hiç para almadan albümler yapıp turnelere çıktık, ama neyse ki son zamanlarda az bir şeyler kazanıyoruz. Umarım yakında her şey daha güzel olur.” Bu yorumdan bir yıl sonra piyasaya çıkan “With Oden on Our Side” ile muhakkak ki iyiye giden bu durum, kanımca “Twilight of the Thunder God”dan sonra Amon Amarth’ın sadece müzik yaparak yeterli parayı kazanabilen müzisyenler olmasını da sağlayacaktır. Saf bir death metal grubu için bu durum, rüyaların gerçek olmasından başka ne olabilir ki sevgili okur kitlesi?

twilightofthethundergod_grup

Albüme dönelim. 5 farklı formatta piyasaya sürülen “Twilight of the Thunder God”, son yıllarda gerçekten dehşet bir promosyon atağına kalkan Metal Blade’in tonla yan ürün ve gazlama ile desteklediği bir albüm olarak göze çarpıyor. Metal Blade’in asıl para kaynağı durumundaki 5 gruptan biri olan Amon Amarth (diğerleri de Cannibal Corpse, Unearth, As I Lay Dying ve Behemoth), bu sayede hayvanlar gibi turlama ve promosyon yapma şansını da yakalıyor ve çok satıyor. Öyle ki albümün bazı sürümlerinde sınırlı sayıda Viking çizgi romanları ve en acayibi de Amon Amarth elemanlarının kafa sallayan ufak oyuncaklarından (bubbleheads) var. Hani şu dolmuşların ön konsollarında kafa sallayan cici köpekler var ya konsola yapışık duran, onlardan.

Çoğu kişiye göre şu ana kadarki en güzel Amon Amarth kapağına sahip olan albüm, barındırdığı konuklarla da gülümsetiyor. İlk olarak karşımıza çıkan konuk, Finlandiya metal piyasasının en önemli simalarından, emektar virtüöz Roope Latvala (Children of Bodom, Sinergy, eski Stone). Açılış parçası “Twilight of the Thunder God”da karşımıza çıkan Latvala, cici bir soloyla bizleri selamlıyor, ki bu şarkıyı canlı çaldıklarında o solonun yerine daha basit bir şey atılıyor doğal olarak. İkinci misafir, “Guardians of Asgaard”daki vokalleriyle anında kendini belli eden, Makedon metalcisinin gururu Lars Göran Petrov (yazmaya gerek yok ama Entombed diyelim madem). Son konuk, hatta konuklar ise, “Live For the Kill”i bambaşka tatlara taşıyan duygu insanları “Apocalyptica”.

Buraya kadar her şey güzel. Bundan sonrası kendi adıma biraz tuhaf biçimde şekilleniyor. Öncelikle belirteyim ki “With Oden on Our Side”ı normal bir insan evladından daha fazla seven bir kişiyim. Sadece sevmekle de kalmıyorum, her notasına tapıyorum desem yeridir. Bu nedenle, belki yüz kere dinlemiş olmama rağmen, çıkışından sonraki ilk 5 ay albümü pek sevemedim arkadaşlar. Kötü falan değildi elbet, ama hakikaten kasmama rağmen bir türlü ısınamıyordum. Bunun ilk sebebi, dediğim gibi “TotTG”ı “WOoOS”la kıyaslamam ve diğer birtakım huysuz metalci travmaları sonucu tadımı kaçıran ufak ayrıntılardı. Misal “Where is Your God?”ın grubun yaptığı en sıradan şarkılardan biri oluşu, “The Hero”nun hiç sevemediğim nakaratı, vesaire..

Ama nasıl olduysa, beş ayın ardından, albümü ümitsizce bir kez daha dinlerken bir şey oldu ve “yahu bu Live for the Kill ne güzel bi şeymiş” diye geçirdim aklımdan (kodu mu oturtan troo metalci gençliği bile duygulara gark eden Apocalyptica bölümünden ziyade, baş taraflarından bahsediyorum). Sonra bir aydınlanma oldu bende ve baştan ısınamadığım her şarkıyı adeta bir tavuk gibi beğenmeye başladım.

Her ne kadar basın tarafından göklere çıkarılan pek çok şeyi, ben bir önceki albüme göre eksik görüyor ve bu yüzden de albümü Amon Amarth tarihinde bir geri adım olarak değerlendiriyorsam da, “With Oden…”i hiç düşünmezsek kendi içinde gayet oturaklı ve olgun bir album “TotTG”.

twilightofthethundergod_twilightofthethundergod

“Free Will Sacrifice”, “Guardians of Asgaard” ve “Varyags of Miklagaard”ın (memleket havaları) kesinlikle diğer şarkılardan birkaç gömlek üstün olduğunu da ekleyerek, hayatımın en zorlu albüm benimsemelerinden birini bana yaşatan bu albümü, önce tekrar dinlemek ve biraz daha sevmek adına kendime, sonra da grubu hala duymamış olanlara öneriyorum.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.35/10, Toplam oy: 265)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Metal Blade
Şarkılar
1. Twilight of the Thunder God
2. Free Will Sacrifice
3. Guardians of Asgaard
4. Where Is Your God?
5. Varyags of Miklagaard
6. Tattered Banners and Bloody Flags
7. No Fear for the Setting Sun
8. The Hero
9. Live for the Kill
10. Embrace of the Endless Ocean
  Yorum alanı

“AMON AMARTH – Twilight of the Thunder God” yazısına 34 yorum var

  1. heat says:

    yahu alamadım hızımı simdide actım asator u fiireeeeeee diye dağ bayır kosuyorum şuursuzca

  2. heat says:

    ulan çok alakasız ama olsun yazıcam az önce ekşi sozlukde sambalicinin yazdıgı olavi mikkonen entrysini gordum çok feci gaza geldim bence ekstrem metalin en iyi gitaristlerinden biri olavidir sorarım size death metalde olavi mikkonen kadar duygu yuklu gitar yazabilen bir gitarist varmıdır amon la tanıstıgım ılk gunleri hatırladım simdi Thousand Years of Oppression ı ilk dinledigimde gozumden yaş gelmisti ulan bu kadar sade bi teknikle bu kadar ustun sarkılar yazabilirmi bi insan o yuzden dunyanın en iyi gitaristi olavi mikkonendir ohhh be…ohhhhh!!

  3. Sambalici says:

    ahah eyvallah. amon amarth’ın en zayıf albümü olsa da sevdiriyor kendini, öyle bir entesan dinlenebilirliği var. bir de ben hala temiz prodüksiyonu yakıştıramıyorum gruba, versus the world en kıvamı bulmuş albümdü bence.

  4. Mustafa Sakallı says:

    yani sonunda şu “where is your god”ın boktan bir şarkı olduğunu söyliyen çıktı. kesinlikle amon amarth’ın en kötü albümü.

  5. Mustafa Sakallı says:

    ama 7 az olmuş sanki.

  6. heat says:

    az olmuş tabi en kotusu bile en az 8 almalı ben 10 verdim tabi orası ayrı ayrıca where is your god da super sarkıdır neresi kötü yahu

  7. Mustafa Sakallı says:

    where is your god bildiğin kuru kalabalık. tek bir notası bile dinlemeye değmez.

  8. ali ihsan balı says:

    http://www.sotb.se/
    isveç death metal gruplarının bluegrass versiyonları olan acayip bi grup. Twilight of the Thunder God coverı edinilebilir.

    Sambalici

    o elemanlar süper ya, at the gates’in dvdsinde çalan blind by fear coverlarını duymuştum ilk, punish my heaven da şahane.

    heat

    @ali ihsan balı, anaaa hahaha! ne kadar şahaneymiş ya hiç haberim yoktu bunlardan. blinded by fear cok güzelmiş. adamın fısıldayarak “anliiş” dediği bölün şahane. ama en güzeli tabiki tıvaylaytofdıtandırgad.

    aliihsan bali

    @heat, tottg’nin kimi yerlerini isveççe söylemişler galiba. ama ben en çok punish my heaven’ı sevdim.

    Ahmet Saraçoğlu

    @aliihsan bali, damar yerleri Borknagar – Origin’den çıkmış gibi olmuş.

    aliihsan bali

    @Ahmet Saraçoğlu, şarkının başındaki teyzenin ingilizce çok komik.. evet andırıyo baya bence vokalin sesinin biraz vintersorg’u andırdığı için olabilir.

    heat

    @aliihsan bali, bu bluegrass dan hoşlananlar bide Iron Horse ve Hayseed Dixie ye göz atsın derim. (ulan çok biliyomuş gibi bide yeni öğrendim burda bunları:) hatta bide:
    http://www.myspace.com/hsdx

    http://www.myspace.com/ironhorsebluegrass

    Ufuk

    @ali ihsan balı, bluegrass>all!

    aliihsan bali

    @Ufuk, the dubliners gibi sanki..

  9. kıvanç says:

    varyags of miklagaard süperdir be.

  10. saklanan saman says:

    sırf guardians of asgaard’ın o headbang manyağı eden riffi için 8 i hakediyor bu albüm. guaaaarrdiaaaaaaaaansssss

  11. Chuck Reis says:

    beyler,fazla dinlemeyin kötü sonuçlar doğurabiliyor:

    http://www.youtube.com/watch?v=c55ybIOGEeU&feature=related
    (günde 234929 kez amon amarth dinleyen abimiz)

  12. blackroseimmortal says:

    guardians of asgaard için albüme yedi veriyorum…

  13. Dnz says:

    Embrace of the Endless Ocean
    Twilight of the Thunder God
    Free Will Sacrifice
    No Fear for the Setting Sun ve tabiki
    Guardians of Asgaard

    ancak sadece Guardians of Asgaard ve Twilight of the Thunder God bir Versus the World klasını yakalar. Biraz da Free Will Sacrifice. 9/10 (ki Surtur’u açık ara geçen bir albüm)

    Not: Feci biçimde Amon Amarth fanıyım

  14. bathory says:

    amon amarthın en sevdiğim iki şarkısıdır twilight of the tunder god ve guardians of asgaard adamı coşturur tüyleri diken diken olur amon amarth dinlerken

  15. Syler says:

    Amon Amart dinlerken ne zaman gözümü kapatsam viking gemileri geliyor gözümün önüne, baltayı alıp savaşa giresim geliyor ben başka bir grubun bu kada iyi yansıtıp hissettirebiliceğine inanmıyorum

  16. saw you drown says:

    en sevdiğim amon amarth albümü ve şarkısı.

  17. Swedish says:

    Amon amarth in with oden on our side albumunden sonra en leziz albumdur.Sarki sarki belirtmiycem albumu ne zaman dinlesem sirasiyla tum diskografyayi bastan sona dinler halde buluyorum kendimi.. Eger Ahmet Saracoglu nu ikna edebilirsm bu sahane albumun plak versiyonunu hediye olarak isteyecegim (eee gelseydiniz 3. Kurulus yili eglencesine sizde beles album kazanma sansina sahip olurdunuz)

  18. Korhan Tok says:

    Başlığın aynısını ‘no fear for the setting sun’ vardı lan bi, diye içimden geçirerek açtım biraz önce albümü. Demek ki haggaten böyle bir durum var. Dinletiyor.

  19. mardukcan says:

    evet albümü bugün adam gibi dinleyebiliyorum anca :) öncelikle yazı biraz zayıf olmuş. (fazla)kısa ve öz…

    Live for the Kill ve Free Will Sacrifice’ı üst üste 2 kere dinlettirdin :). kill iyi, Sacrifice hit

    Klasikler (evet level gibim)

    Guardians of Asgaard
    Varyags of Miklagaard
    The Hero

    8/10 u hakeden bir albüm bence

  20. owlboss says:

    Vikingliyam, memleket havalarının hastasıyam \m/

    owlboss

    @owlboss, şuya batıp çıkan viking gemileri ve yakıcı güneş <3 http://www.youtube.com/watch?v=a1Gz4gJK8ho

  21. Mehmet Caner says:

    The hero şarkısını kimsenin sevmemesini anlamış değilim.Sözleri çok güzel ve duygusal.Bazn dinlerken sebepsiz yere ağladım.Belki bu şarkıya anlam yüklediğim için çok seviyorum biliyorum ama günde en az 5-6 kere dinlerim

  22. Vertax616 says:

    Maiden, Rammstein ve Metallica üçlüsünden kurtulup nefret ettiğim brutal vokalle barışmamı sağlamış, metalin farklı uçlarına geçişimi başlatmış albümdür bu. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ilk dinlediğim Amon Amarth parçasıdır. Her parçasını ayrı sevsem de Varyags of Miklagaard’ın yeri bende ayrıdır. 10/10

  23. Can Yolcu says:

    Bir namussuz da cıkıp Embrace of the Endless Ocean’dan bahsetmemiş, yazıklaaaar olsun. Koca albümde sadece bu şarkı için kitap yazılır be! Anathema dinlemek bile bu kadar sarsmıyor bazen beni.

  24. Cryosleep says:

    Siteye ilk girilen incelemelerden biriymiş. Yazısı çıktıktan beş ay sonra yayınlanmış. 12 yıl sonra dönüp bakınca net 9/10′luk albüm. Ayrıca Amon Amarth ile tanışmamı sağlayan albüm. Kuzenime selamlar buradan, liseye kadar sadece Amon Amarth ve Rammstein metalcisi olarak gezmemi sağladığı için :p

  25. deadhouse says:

    Heyt be. Twilight of the Thunder God’ın efsanevi klibini ilk izlediğim zamanı hatırlıyorum. Öyle gaza gelmiştim ki kılıç kuşanıp Viking olacaktım neredeyse. Mis gibi grup yokuş aşağı yuvarlandı resmen.

    Bu albüm de 9/10 bence.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.